We hebben het gedaan!

“Laten we het gewoon doen!” was begin 2019 de enthousiaste reactie van Pleuni Vullers na een aantal gesprekken waarin we de mogelijkheden bespraken om een verhalenboek uit te brengen. Woonzorgcentrum Margaretha bood namelijk alle ‘ingrediënten’ om een uniek Kamper boek uit te geven: bijzondere verhalen van bewoners in combinatie met heerlijke gerechten bereid door de koks van restaurant MaGreet. Toch bleek dat ‘gewoon’ in de praktijk toch niet zo gewoon… 

Niet eerder bracht ik een boek uit. Het was lange tijd een van mijn dromen. Noem mij een dromer, maar dan wel een die alles uit kast haalt om dromen te realiseren. Als geen ander weet ik dat doelen gerealiseerd worden als dromen omgezet worden in daden wanneer je met beide benen op de grond staat. Noem mij daarom ook gerust een ‘doener’. Het totstandkomingsproces was voor mij een groot avontuur. Als storyteller (verhalenmakelaar) ben ik overtuigd van de kracht van het persoonlijke verhaal, maar een boek maken, dat doe je niet alleen. Welke vormgevers en fotografen geloofden net als ik in dit concept en wilden met mij aan de slag om er een gezamenlijk succes van te maken? En hoe overtuigd waren de koks? Zonder gerechten geen verhalenKOOKboek. Deze onzekerheden kon ik gelukkig snel pareren. In korte tijd formeerde ik een enthousiaste ‘maakgroep’ en werden er – samen met een aantal interne medewerkers van IJsselheem – plannen gesmeed om concreet aan de slag te gaan. 

“Soms waren er tranen van verdriet, maar nog meer om het plezier”

De volgende stap moest gezet worden, want zonder de bewoners geen verhalenkookboek. Welke bewoners wilden meedoen en als ze dat wilden, durfden ze dan hun verhaal wel te delen? Niet alleen met mij, maar met alle inwoners van Kampen (en zelfs daarbuiten). Al vrij snel mocht ik kennismaken met de vertellers uit dit boek: Anna, Annemie, Geke, Henk, Henny, Jo, Paul & Marie, Piety, Rie en Rose-Marie. Tijdens de interviews met deze geweldige mensen kwamen bijzondere en waardevolle (levens)verhalen op tafel en in combinatie met foto’s uit het verleden kwamen lang gekoesterde herinneringen weer tot leven. Er ontstond vertrouwen en ruimte voor emoties. Soms waren er tranen van verdriet, maar nog meer om het plezier. Bijvoorbeeld tijdens de verschillende uitstapjes naar bijzondere en betekenisvolle Kamper plekken. Hier kwamen nóg meer verhalen boven tafel. Unieke, ontroerende en aanprekende verhalen die raken. Die mij geraakt hebben. 

Vrijwel een jaar na het besluit om het ‘gewoon te doen’ voel ik louter dankbaarheid en trots. Ik blik bijzonder prettig terug op de samenwerking met (de medewerkers van) IJsselheem en ik heb enorm veel respect en waardering voor de inzet, wilskracht en flexibiliteit van de makers (fotografen, foodstyliste, videograaf, vormgevers) van dit unieke verhalenkookboek. Dankbaar ben ik voor het vertrouwen dat bedrijven, organisaties, fondsen en natuurlijk alle individuen schonken door tijdens het totstandkomingsproces alvast een boek of meerdere te reserveren of een financiële bijdrage te leveren. Iedere betrokkene heeft vanuit zijn rol en professionaliteit een geweldige prestatie geleverd. Ik ben trots op het uiteindelijke resultaat: Verhalen om te smullen, een prachtboek vol dito verhalen en gerechten.