Help! Het is weer tijd om te speechen!

Vorige week belde manager Daniël me ietwat gespannen op: “Beetje rare vraag misschien, maar volgende week moet ik voor de troepen staan. Mijn ‘troep’ welteverstaan. Een team dat bestaat uit 37 medewerkers. Ik moet terugblikken op een jaar vol pieken en dalen en hen vertellen dat hun huidige werk gaat veranderen. Het goede nieuws is dat er geen ontslagen vallen. De zoveelste verandering in jaren. Ik wil niet dat ‘mijn’ mensen murw slaan. Integendeel, hoe maak ik ze tijdens mijn oudejaarsspeech duidelijk dat ik ze juist nu nodig heb?”

Nu zit mijn hoofd boordevol met een verhaal dat ik tijdens deze eindejaarsbijeenkomst dag wil delen. Een wirwar van gedachten die ik maar niet op papier krijg, laat staan dat ik ze straks uit kan spreken! Hoe verwoord ik mijn boodschap in één speech? Wil jij me helpen?” Uiteraard wil ik dat en vraag hem naar alle hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Bedrijfsmatig als ook op het menselijke vlak. Daarnaast ben ik benieuwd om welke veranderingen het precies gaat.

Zonder masker!

Bovenal vraag ik Daniël naar zijn persoonlijke bevindingen en mening en of hij bereid is zijn ‘masker’ af te zetten. Of zet hij er ter bescherming van zichzelf liever een op? Namelijk, door je masker af te werpen toon je iemand de echte situatie ofwel je ware gedaante. Geen schone schijn, maar de naakte waarheid. Daar hebben de medewerkers behoefte aan. Zij willen weten wie hun manager is en wat zij aan hem hebben. Samen gaan we op zoek naar de juiste woorden.

Rechte rug

Daniël: “Ik heb zelf regelmatig verandertrajecten meegemaakt. Ooit was ik de lamgeslagen medewerker. Ik besloot te vertrekken bij mijn vorige werkgever en ik was niet de enige. Menig collega verloor het geloof in de gang van zaken. Niet in de aard van het bedrijf, wél in de koers die gevaren werd om veranderingen door te voeren. Wij voelden ons niet betrokken. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat als je het beste uit je bedrijf wilt halen, je eerst het beste uit je mensen moet halen. Nagaan hoe ze denken en hoe ze met elkaar omgaan. Hoe dit denken en deze samenwerking de basis kan zijn voor vernieuwing. Ik wil dat we gezamenlijk met een rechte rug het nieuwe jaar ingaan.”

De mens centraal

“Het bedrijf waar ik nu werk, heeft zoveel expertise in huis! Ik wil de medewerkers juist stimuleren om mee te denken over de meest innovatieve manier om de benodigde veranderingen door te voeren. Ik wil niet alleen het beste uit mijn mensen halen. Ik wil het beste daadwerkelijk benutten! Een omgeving scheppen waar ruimte is voor creativiteit. Ik wil de mens centraal zetten. Wat mij betreft de kern van elke innovatie. Ik was eigenlijk van plan om de harde feiten op tafel te leggen, maar ik geloof dat ik mijn boodschap omgooi.”

Creativiteit en talent aanboren

Ik wil niet alleen informatie ‘zenden’. Vooral wil ik de medewerker met al zijn kennis en ervaring betrekken bij het ontwerpen van de verandering en de uitvoering ervan. Eigenlijk wil ik samen met hen de verandervisie maken. Op dit moment loop ik, samen met een selecte club adviseurs, voor op de rest. En die rest, mijn ‘troep’, wil ik vanaf het begin al actief betrekken. En dat bereik ik alleen als ze mee kunnen denken over het ‘waarom’? Ik wil de creativiteit en talenten van mijn medewerkers aanboren, hen mee laten denken, waardoor ze mogelijk zelfs nieuwe kanten van zichzelf ontdekken.”

Afgelopen donderdag leverde ik iets meer dan 1000 woorden op. Gisteravond reageerde Daniél gerustgesteld: “Je hebt exact datgene uit mijn hoofd gehaald en op papier gezet wat ik mijn medewerkers volgende week wil vertellen.” Een fijne en bijzondere opdracht. Blij dat ik iemand de juiste woorden kon geven.

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken met het opstellen van een treffende speech?

Diana de Groot | UITverGROOT helpt jou aan woorden om je te positioneren. Om waar je trots op of goed in bent te laten groeien door in de kern van jouw verhaal te komen. Samen ontdekken we de kern van de boodschap met behoud van eigen waarden, voortbordurend op wie jij bent of wilt zijn. Als bedrijf of als individu. Ik stel je in staat om je verhaal op één lijn te brengen met je marktstrategie, bedrijfsdoelstellingen en/of waar jij van droomt. Je bedrijf krijgt een eigen smoel en spreekt jouw taal. Je verhaal schudt mensen wakker. Kortom: een identiteit om trots op te zijn. (06 – 8390 8614 / uitvergroot@kpnmail.nl / www.uitvergroot.nu

Een reactie plaatsen