“Stap in het licht!” Durf jij?

Wanneer de beiaard besluit om een week lang na dé overwinning ieder halfuur ‘Arcade’ van Duncan vanuit de torenklokken mijn stad in te gooien, is voor mij de maat vol. Overkill. Onderweg naar een netwerkbijeenkomst zet ik mijn Nederlandstalige spotifylijst aan in de hoop het lied uit mijn hoofd te verdrijven. Wanneer ik voluit uithaal bij ‘Stap in het licht’ van Van Dik Hout, merk ik dat ik niet de enige ben die deze tekst kent. Robert, collega-ondernemer, op weg naar dezelfde afspraak valt me met grijnzende blik bij.

Betrapt op mijn valse noten, trek ik snel de oordopjes uit mijn oren en werp hem een schaapachtige blik toe. “Prachtige tekst”, reageert Robert tactisch en vervolgt: “maar in de praktijk is het niet altijd even gemakkelijk om in het licht te stappen!” Robert, eigenaar van een ontwerpbureau, vertelt dat hij tijdens de bijeenkomst op de ‘zeepkist’ gaat staan om te pitchen wat zijn bedrijf zo uniek maakt en te bieden heeft. Samen fietsen we verder. Zang heeft plaatsgemaakt voor een conversatie over zichtbaarheid, over het podium durven pakken en hoe.

Jij bent je bedrijf
Ik vraag naar Roberts verhaal. Hoe overtuigt hij straks potentiële opdrachtgevers? “Ik ga vertellen waar wij gevestigd zijn en hoe lang wij bestaan, hoe wij werken, waar wij bekend om staan en uiteraard refereer ik aan tevreden klanten”, antwoordt hij enthousiast. Dat Robert kwalitatief hoogstaande producten en/of diensten levert, daar twijfel ik niet aan. Maar net zoals klanten afkomen op buitengewone service willen ze ook met Robert zakendoen. Maar voor dat het zover is, moet hij zich wél laten zien. Mensen doen nu eenmaal zaken met mensen. Robert ís zijn bedrijf.

Geen gekunstelde trucjes
Zichtbaarheid gaat niet over zogenaamde marketing-‘kunstjes’ en/of verkooptrucjes die je aanwendt. De meeste (toekomstige) klanten kennen deze trucs al en trappen er niet meer in. Profilering gaat over de authentieke wijze waarmee jij oprecht het onderscheid maakt ten opzichte van de concurrent. Het enige wat een opdrachtgever wil is dat jij hem oprecht helpt en pas wanneer je jezelf laat zien, heb je een (duurzame) ‘match’.

‘WHY?’
Nieuwsgierig naar wat Robert drijft en waarmee hij zich onderscheidt, stel ik hem een aantal eenvoudige, maar trefzekere vragen: “Waarom ben je ooit met dit werk begonnen? Wat is je persoonlijke motivatie? Waar klopt je hart sneller van? Waar geloof je in en wat vind je echt belangrijk? Wat is je doelstelling en geloof? Wat is de kracht van je diensten en maakt je bedrijf uniek ten opzichte van al die andere vormgevers? Waarom doet je bedrijf ertoe voor anderen?”

Laat jezelf zien
Hoewel vrijwel iedereen weet dat een mens en/of organisatie alleen maar tot bloei komt wanneer men het op het juiste moment en op de juiste wijze ziet, blijkt het best lastig om dat zelf in de praktijk te brengen. Mijn advies aan Robert: “Vertel op het podium wat jij écht wilt vertellen. Wat is jouw drive, essentie en ‘geloof in’? Wat is jouw kernboodschap? Durf je te laten zien. Kortom, wat is je persoonlijke verhaal?”

“Ieder mens is uniek. Iedereen mag zijn wie hij is. Bijzonder door zijn eigen talent. Talent met lef laat zich niet remmen. Zet dromen om in daden!”

15 minutes of fame
Ik kijk opzij en ben benieuwd naar Roberts reactie. Veel vragen van mijn kant, misschien te veel in zo’n korte tijd, maar Robert laat zich niet uit het veld slaan. Integendeel, de pedalen trapt hij steeds harder aan alsof hij niet kan wachten om straks het podium te betreden en aan zijn collega-ondernemers te laten weten wie hij is en waar hij voor staat. In dit tempo houd ik hem amper bij. Eenmaal op de plaats van bestemming en een paar glazen water later, pakt Robert zijn oprechte en unieke ’15 minutes of fame’. En daar blijft het niet bij. Na afloop wisselt hij visitekaartjes uit en trekt de agenda. Geen overkill voor Robert!

Ik geniet van zijn winst en kijk om me heen. Ook ik kwam hier natuurlijk niet voor niets en stap op een groep ondernemers af. Ik ben benieuwd wie ik vandaag mag ontmoeten en mijn verhaal mag vertellen!

Kun jij ook hulp gebruiken met het opstellen van een treffend (bedrijfs-)verhaal?

Diana de Groot | UITverGROOT helpt jou aan woorden om je te positioneren. Om waar je trots op of goed in bent te laten groeien door in de kern van je verhaal te komen. Samen ontdekken we de kern van de boodschap met behoud van jouw waarden, voortbordurend op wie jij bent of wilt zijn. Als bedrijf of als individu. Ik stel je in staat om je verhaal op één lijn te brengen met je marktstrategie, bedrijfsdoelstellingen en/of waar jij van droomt. Je bedrijf krijgt een eigen smoel en spreekt jouw taal. Je verhaal schudt mensen wakker. Kortom: een identiteit om trots op te zijn. (06 – 8390 8614 / uitvergroot@kpnmail.nl / www.uitvergroot.nu)