De kracht van het halfvolle bierflesje

Oftewel: weg met die belemmerende overtuigingen! 
 
“Ik ben ervan overtuigd dat ik iemand ben die meer in mogelijkheden dan in beperkingen denkt. Ik ben iemand die er heilig gelooft in dat nieuwe deuren worden geopend op het moment dat je er een achter je sluit. Ik weet zeker dat een glas gevuld tot aan het midden halfvol in plaats van -leeg is.”, zei ‘ze’ heel stellig…
 
Helaas heb ik (‘ze’ is namelijk ik) ook overtuigingen die me belemmeren. Hoewel ik wel gek op aandacht ben, sta ik bijvoorbeeld niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Ik richt de schijnwerpers liever op een ander in plaats van zelf het podium te pakken. Ook word ik af en toe overvallen door onzekerheid. Ben ik bijvoorbeeld wel goed, mooi, slim en/of sterk genoeg?
 
EEN STERKE MENING over jezelf of geloof in iets of een ander persoon kan je ervan weerhouden om jezelf te laten zien op momenten die ertoe kunnen doen. Je kruipt dan in je schulp, durft het woord niet te voeren en vindt het bijvoorbeeld lastig om op de zeepkist te gaan staan om je verhaal te pitchen. Bang om lam te slaan en bang voor de vragen die uit de zaal gaan komen? Toch probeer ik steeds vaker deze negatieve overtuigingen overboord te gooien en mezelf te laten zien zoals ik ben. Inclusief mijn kwetsbaarheden, tekortkomingen en onzekerheden. Ik ben tenslotte mens.
 
KWETSBAARHEID IS GEEN ZWAKTE. Integendeel. We zijn gewoon bang voor de afkeuring en kritiek, voor onze eigen emoties. En dat is zo ontzettend jammer. Bepaalde reserves en ingetogenheid doen je creativiteit en drive juist afnemen. Het zijn in ieder geval twee componenten die, wanneer je ze omzet naar openheid, je verder kunnen helpen om je doel te bereiken.
 
OPENHEID, EERLIJKHEID EN LEF. Durven te zeggen waar je voor staat en je daar hard voor maken. Dat is waar ik van houd en wat ik enorm bewonder in de ander. Dat is waar je niet alleen mij maar ook je omgeving en -zakelijk gezien- je beoogde doelgroep en/of klant mee raakt. Ook in mijn werk staan deze componenten hoog in het vaandel en daag ik de deelnemers uit om zichzelf te laten zien. Puur zoals ze zijn. Want ieder mens is uniek. Iedereen mag zijn wie hij/zij is. Bijzonder door eigen talent. Talent met lef laat zich niet remmen. Zet je dromen om in daden!
 
Nog even over mijn POSITIEVE OVERTUIGINGEN. Die van het halfvolle glas bijvoorbeeld…
 
Ongeacht de plek, mijn oude reiskoffer vergezelt me steevast wanneer ik een schrijfworkshop geef. Deze koffer is gevuld met tientallen uiteenlopende attributen. Denk bijvoorbeeld aan een fotolijst, springtouw, zaklamp, wegenkaart, bierflesje, et cetera et cetera. De koffer leg ik aan het begin van een workshop in het midden van de kring. De deelnemers mogen vervolgens iets uit de koffer pakken en zich aan de hand van het gekozen voorwerp aan elkaar voorstellen. In een kort persoonlijk verhaal vertellen ze waarom ze het betreffende voorwerp kozen en aan welke gebeurtenis of persoon het herinnert. Of misschien is het wel een metafoor voor een droom/wens die gekoesterd wordt.
 
UITVERGROOT – Ik stel mezelf vaak voor op basis van een vergrootglas. Lekker makkelijk, want het staat symbool voor mijn werk. Er staat er zelfs een in mijn logo. Soms kies ik een ander voorwerp. Bijvoorbeeld die keer dat ik het ongeopende bierflesje koos dat ook in de koffer ligt. Ik vond het tijdens een van mijn eerste workshops die ik (zo’n vijf jaar geleden) organiseerde: “Grensverleggend Jutten”. Langs de oevers van mijn favoriete rivier met een groep deelnemers zochten we naar aangespoelde voorwerpen. Hout, plastic, leisteen, vogelveren, et cetera. Weer terug op locatie vertelden we aan elkaar waarom we juist deze voorwerpen opgepakt hadden om daarna van de verzamelde attributen een nieuw object te maken dat past bij jou en je verhaal.
 
Ik vond die ene keer drie voorwerpen: een aangespoelde zwabber, een achtergelaten roestige hamer en het overboord gegooide of gevallen bierflesje waar de dop nog op zat en zelfs nog halfvol gevuld was. Waarom ik ze meenam? Schoon schip maken, het negatieve uit het verleden kapotslaan waardoor nieuwe deuren de gelegenheid krijgen zich te open. Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen en weer durven dromen op een mooie toekomst met glazen die halfvol in plaats van -leeg zijn.
 
LAAT JEZELF ZIEN!
Over een aantal dagen bestaat UITverGROOT vier jaar. Ik herinner me het ultieme geluksgevoel na inschrijving bij de Kamer van Koophandel nog als de dag van gisteren. Negatieve overtuigingen liet ik voor wat ze zijn. Ik koos ervoor om mezelf te laten zien zoals ik ben (inclusief mijn kwetsbaarheden, tekortkomingen en onzekerheden) en wilde zakendoen met mensen, organisaties en bedrijven die er ook voor kiezen zichzelf te presenteren zoals ze zijn. Daar zit namelijk de kracht. Dat is waar het om gaat! Vier jaar later nu. Soms overvalt me opnieuw dat geluksgevoel. Omdat ik nog steeds samen met mensen op zoek mag gaan naar een identiteit om trots op te zijn.
 
Ik ben benieuwd welk voorwerp voor jou belangrijk is? Wat is jouw verhaal en overtuiging daarbij?